Vitakruid - NAC 600 mg N-Acetyl-L-Cysteïne

Vorige Artikel 48 van 63 Volgende
€ 19,90 (inclusief btw)
Voorraad 1 stuk

Vitakruid - NAC 600 mg N-Acetyl-L-Cysteïne

In de regel vormt ons lichaam het semi-essentiële aminozuur cysteïne uit l-methionine, maar bij dit omzettingsproces kan een hoop fout gaan. Bovendien kan door factoren als een operatie, dieet, snelle groei of zware sportbeoefening een semi-essentieel aminozuur essentieel worden. De snelheid waarmee ons lichaam het aminozuur opneemt schiet dan tekort om in onze behoefte te voorzien. Om er voor te zorgen dat het lichaam in dergelijke omstandigheden wel genoeg cysteïne tot zijn beschikking heeft, biedt suppletie met NAC 600 een waardevolle uitkomst.

Goed opneembaar door acetyl

Acetyl is in feite een molecuuldeel, de acetylgroep is dus geen molecuul op zichzelf. We kunnen de vergelijking trekken met een arm of een been, erg functioneel binnen het geheel van een lichaam, maar op zichzelf waardeloos. Desalniettemin heeft de koppeling van acetyl met cysteïne grote waarde binnen ons lichaam. Drie eigenschappen van het molecuuldeel zorgen namelijk voor een efficiëntere passage door het celmembraan.

Acetyl is een lipide achtige verbinding, waardoor de darm het molecuul als geheel kan opnemen. Daarnaast beschermt de acetylbinding het molecuul tegen oxidatie, wat snelle verspreiding in de cel tot gevolg heeft. Vervolgens kunnen de enzymen aanwezig in de cel de binding razendsnel splitsen. Hierdoor neemt het lichaam n-acetyl-l-cysteïne wel goed op, in tegenstelling tot reguliere cysteïne.

Voorloperstof van Glutathion

Glutathion is een verbinding van drie aminozuren (tripeptide), die het lichaam aanmaakt uit cysteïne, glutamine en glycine. De laatste twee zijn zeer toegankelijk door opname uit voeding, waardoor het geen problematische factors zijn voor de vorming van glutathion. Cysteïne is daarentegen moeilijker uit voeding te verkrijgen, wat het de beperkende factor binnen deze verbinding maakt. Bovendien is cysteïne het actieve deel van het molecuul glutathion.

Maar als glutathion zo belangrijk voor me is, waarom slik ik dan niet gewoon glutathion? Uit onderzoek blijkt dat het lichaam (gereduceerd) glutathion niet, of nauwelijks opneemt. Het maagdarmkanaal vernietigd het nutriënt gewoonweg. Zelfs doseringen van drie gram hebben geen verhoging van glutathionniveaus in het lichaam tot gevolg (zie grafiek hieronder). En aangezien ons lichaam de geacelyteerde vorm van cysteïne wel opneemt, is suppletie met de voorloper van glutahion effectiever dan inname van (gereduceerd) glutathion.

Nu bestaat er ook nog S-Acetyl-L-Glutathion. Voor een antwoord op de vraag wanneer je S-Acetyl-L-Glutathion gebruikt en wanneer N-Acetyl-L-Cysteïne, verzoeken we je contact op te nemen met onze customer care service. 

Grafiek Inname GSH
 

Stabiel in maagdarmkanaal door makkelijk oplosbare capsule

N-Acetyl-L-Cysteïne bieden we je aan in een vega capsule. Door dit poeder te suppleren in een capsule, blijft de n-acetyl-l-cysteïne bestand tegen vocht en licht. Bovendien garanderen we je dat onze capsules makkelijk oplossen in maagzuur, waardoor de n-acetyl-l-cysteïne tot volledige wasdom komt!

Extra informatie voor professionals

Toepassing NAC

N-acetyl-l-cysteïne is een antioxidant en beschermt daardoor onze organen en weefsels tegen vrije radicalen12,13. Voor sporters is het aminozuur goed voor het uithoudingsvermogen, omdat NAC door haar antioxidantactiviteit zorgt voor een betere functie van het spierweefsel10,13.

Bovendien heeft NAC een belangrijke functie voor de luchtwegen14. Hier zorgt het geacetyleerde nutriënt voor een verzachting van taai slijm, waardoor het los komt van de luchtwegwanden. Hierdoor verbeterd onze zuurstofmetabolisatie, wat grote waarde kan hebben voor mensen met ademhalingsproblemen14.

Daarnaast heeft NAC een gunstig effect voor de leverfunctie9. Het geacetyleerde aminozuur beschermt het orgaan namelijk tegen toxische stoffen zoals, alcohol, paracetamol, zware metalen en cytostatica9.

Ook voor verslavingszorg kan n-acetyl-l-cysteïne een plaats hebben binnen de therapie3. Door de regulering van de glumaatactiviteit die het semi-essentiele aminozuur voor zijn rekening neemt kan het nutriënt zijn waarde hebben bij het afkicken van verslavingen, zoals drugsgebruik roken en gokken3.

Precursor van glutathion

Cysteïne is een antioxidant omdat het zwavel in een lage oxidatietoestand bevat2. Antioxidanten vangen zuurstofradicalen (deze zijn afvalproducten van de celmetabolisme). Cysteïne is meer bepaald een precursor voor het tripeptide glutathion4,11. Dit tripeptide wordt via biosynthese gevormd uit de aminozuren cysteïne, glycine en glutaminezuur4,11.

Functies glutathion

De vier belangrijke functies van glutathion zijn detoxificatie, antioxidatie, immuunmodulatie en DNA bescherming1.

Detoxificatie

Glutathion bindt zich aan vetoplosbare toxines, zoals zware metalen, oplosmiddelen, pesticiden en maken deze in water oplosbaar, zodat ze via urine kunnen worden uitgescheiden1. De lever is het grootste glutathionreservoir en beschermt op zijn beurt ook de leverfunctie zelf.

Anti-oxidatie

Glutathion is de krachtigste endogene vrije radicalenvanger en is de enige antioxidant die voortdurend regenereert om zelf opnieuw vrije radicalen te neutraliseren8. Glutathion draagt ook bij aan het hergebruiken van andere antioxidanten die geoxideerd zijn geraakt, zoals vitamine C, vitamine E, alfa-liponzuur en coënzym Q10, waardoor de capaciteit van het antioxidantensysteem sterk wordt vergroot8.

Immuunmodulerend

Glutathion versterkt ook het immuunsysteem door de reproductie en activering van lymfocyten, en is betrokken bij bijna alle genezing- en beschermingsmaatregelen van het lichaam1,8. Een gezonde groei en activiteit van het immuunsysteem is afhankelijk van glutathion. De snelheid van de aanmaak van lymfocyten bij contact met een ziekteverwekker, en ook de aanmaak van interleukines en antilichamen, wordt mede mogelijk gemaakt door de voorraad beschikbaar glutathion1,8.

DNA beschermend 

Glutathion beschermt alle celactiviteit en zorgt voor een optimale werking van de cellen en dus de gezondheid van het lichaam als geheel8.

S-Acetyl-L-Glutathion of N-Acetyl-L-Cysteïne?

Regulier glutathion neemt ons lichaam niet goed op. N-Acetyl-L-Cysteïne daarentegen wel, waardoor dat dus ook een betere keuze voor suppletie is om hogere glutathionwaardes in het bloed te krijgen. Maar er bestaat ook nog zoiets als S-Acetyl-L-Glutathion (SALG). 

Uit onderzoek blijkt dat de binding van glutathion aan acetyl zorgt voor een volledige absorptie door het lichaam en een gehele opname in de cel. Dus wanneer kies je nu voor SALG en wanneer is NAC het geschikte supplement voor jou?

Zoals eerder benoemd is cysteïne het actieve molecuuldeel van de tripeptide verbinding glutathion. Feit blijft dat cysteïne eerst in het lichaam moet worden omgezet voordat het glutathion wordt. Bij dat proces gaat altijd een deel van de cysteïne verloren. S-Acetyl-L-Glutathion heeft reeds de molecuulstructuur van glutathion, waardoor het dus direct beschikbaar is voor het lichaam.

Mocht je dus uitsluitend de gezondheidsbevorderende effecten van glutathion, zoals detoxificatie willen ervaren, dan is S-Acetyl-L-Glutathion de beste keuze1. Maar zoals eerder te lezen was; N-Acetyl-L-Cysteïne heeft op zichzelf ook een aantal hele mooie toepassingen. 

Wanneer je een supplement zoekt met een regulerende rol voor de glutamaataanmaak dan raden we je aan NAC te gebruiken3. Verder is SALG een stuk duurder in aanschaf dan zijn acetyl gebonden precursor. De dikte van je buidel zou dus ook een gelegitimeerd argument zijn voor de keuze voor N-Acetyl-L-Cysteïne tegenover S-Acetyl-L-Glutathion. 

Dosering

Neem 1 tot 2 capsules per dag, tenzij anders geadviseerd. Tussen de maaltijden door met water innemen. Aanbevolen dosering niet overschrijden.

Ingrediënten: N-Acetyl-L-Cysteïne, hypromellose (capsule), rijstzetmeel, stearinezuur (anti-klontermiddel).

Bevat geen: GMO, gluten, gist, lactose, suiker, kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen of conserveringsmiddelen.

Samenstelling per dosering (1 vegan capsule)RI*
N-Acetyl-L-Cysteïne600 mg**

* Referentie-Inname ** Geen RI vastgesteld

© 2016 - 2023 Gewoon Lekker Puur | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel