Feestdagen zonder stress

Vorige Artikel 27 van 49 Volgende

De decembermaand is voor veel mensen behoorlijk stressvol. Als de Goedheiligman nog maar net zijn hielen heeft gelicht, maakt de Kerstman zijn slee alweer gereed voor vertrek vanuit het Hoge Noorden. Er is zoveel te doen en het is bijna onmogelijk om ieders wensen te vervullen. Niet zo gek dus dat je je gestrest kan voelen tijdens de feestdagen.

Anders dan anders

Dit jaar zijn de feestdagen ook nog eens anders dan normaal door Corona. Hoewel het voor sommigen een opluchting is om Kerst niet te hoeven doorbrengen met aangeschoten familieleden, vieren de meeste mensen Kerstmis het liefst met hun naasten.

Gelukkig kan de natuur een handje helpen als je gespannen bent rond de feestdagen. Het mineraal magnesium is namelijk bij uitstek een antistress mineraal. Allereerst is magnesium een essentieel mineraal. Dit betekent dat je lijf er vrij veel van nodig heeft. Ervaar je veel stress dan is de behoefte aan magnesium nog veel groter. Dit werkt twee kanten op: stress zorgt voor een magnesiumtekort en een tekort aan magnesium vergroot het gevoel van stress.

Natuurlijk kalmeringsmiddel

 

Behalve voor een ontspannen gevoel, zorgt magnesium ook voor de productie van energie. Daarnaast is dit super mineraal betrokken bij zo’n 300 verschillende enzymreacties in je lijf. Zo heeft magnesium onder andere een rol in de productie van neurotransmitters in de hersenen.

Magnesium is op dit gebied vooral betrokken bij de aanmaak van het kalmerende stofje GABA. De belangrijkste functie van deze lichaamseigen stof is de activiteit van de zenuwen in het zenuwstelsel verminderen. Ook zorgt magnesium voor ontspannen spieren. Geen wonder dat het bekend staat als een natuurlijk kalmeringsmiddel!

Fight or flight

Een goede dosis kalmte kan iedereen wel gebruiken in deze rare tijd. De coronacrisis is voor ons allemaal een uitdagende periode. De dagelijkse routine ziet er ineens heel anders uit nu we massaal thuiswerken. Misschien heb je zorgen over je naasten, je werk en inkomen en de toekomst.

Daarnaast krijgen we ontzettend veel prikkels binnen via het nieuws. Aan de lopende band worden er nieuwe maatregelen aangekondigd en verandert de situatie als je net weer een beetje gewend bent. De pandemie zorgt voor een groot gevoel van onzekerheid.

Als je voor langere tijd gestrest bent dan wordt je voorraadje magnesium snel opgebruikt. Vervolgens staat je lichaam voor een volgende stressfactor: je stresshormonen – adrenaline en cortisol – kunnen geen magnesium aanspreken om weer te kalmeren. Zonder het kalmerende effect blijft adrenaline zorgen voor een snelle hartslag, verhoogde bloeddruk en gespannen spieren. Kortom je lijf staat in een vecht- of vluchtstand.

De symptomen van een magnesiumtekort

Eén van de meest voorkomende symptomen van een magnesiumtekort zijn gespannen spieren en kramp. Als je spieren gespannen aanvoelen, voel jij je waarschijnlijk ook nerveus. Naast bovenstaande klachten kun je ook last hebben van vermoeidheid, lusteloosheid, koude handen en voeten, een laag libido, concentratieproblemen, angst, premenstrueel syndroom en hartkloppingen.

Bij een langdurig tekort is er kans op een depressie, astmatische klachten, slapeloosheid en versnelde botontkalking bij vrouwen in de overgang. Reden te meer om je magnesiumstatus up-to-date te houden!

Stress te lijf met magnesiumrijke voeding

Magnesiumrijke voedingsmiddelen zijn je beste vriend in deze hectische tijd. Groene bladgroenten zoals andijvie, boerenkool en broccoli, boekweit, haver, amandelen, rauwe cacao, zeewier en algen zouden allemaal op het menu moeten staan. Het kan ook verstandig zijn om een magnesiumsupplement te slikken.

Nano magnesium

Als je voor een magnesiumsupplement kiest is het belangrijk dat het goed opneembaar is. Nano magnesium bestaat uit hele kleine deeltjes in zijn meest pure vorm. Deze deeltjes zijn opgelost in gezuiverd water. Omdat er niet eerst een pil hoeft te worden afgebroken door je lichaam, is vloeibare nano magnesium direct opneembaar. Soms al binnen één minuut!

Nano magnesium is gemakkelijk in gebruik. In de fles zit al een verdunde vorm die je direct kunt innemen. Door de vloeistof een minuutje in de mond te houden wordt de magnesium meteen opgenomen via het mondslijmvlies in de bloedbaan. Zo geeft nano magnesium vlug verlichting bij angst- en spanningsklachten.

Als je door de stress – of door een niet-ergonomische thuiswerkplek – last hebt van spierklachten, dan kun je nano magnesium ook op de aangedane plek sprayen. De nanodeeltjes zorgen meteen voor soelaas.

Medicijngebruik en magnesium

De inname van magnesium in de vorm van een supplement wordt algemeen beschouwd als zeer veilig. Als je teveel slikt kun je hooguit diarree krijgen. Dat probleem is gemakkelijk op te lossen door de dosis te verlagen.

Een magnesiumtekort is aannemelijker dan een overschot. Zeker in het geval van medicijngebruik kunnen er vitamine- en mineralentekorten ontstaan. Deficiënties zie je vaak bij gebruikers van maagzuurremmers, plaspillen en de anticonceptiepil. [1]

Een bijwerking van maagzuurremmers zoals omeprazol en pantoprazol is dat je lichaam minder magnesium kan opnemen. Hydrochloorthiazide of ook wel plaspil genoemd, verlaagt de bloeddruk doordat er meer zouten in de urine komen. Op die manier wordt er meer vocht afgedreven. Nadeel hiervan is dat met het vocht ook mineralen worden uitgescheiden. Een tekort ligt dan op de loer.

Gebruiksters van anticonceptie in de vorm van de pil moeten ook oppassen. Het jarenlang slikken van de pil kan ook een afname van magnesium tot gevolg hebben.

Heb je klachten zoals lusteloosheid, vermoeidheid en spierkramp én gebruik je medicatie? Dan bestaat de kans dat je een tekort aan magnesium hebt. Bijslikken kan vervelende klachten snel de kop indrukken. Overleg het eens met je arts of gezondheidsprofessional.

Fijne feestdagen

Een beetje extra magnesium kan een groot verschil maken in hoe we omgaan met stress. In de drukke decembermaand en tijdens een ontwrichtende pandemie. Bedenk jezelf: alles gaat voorbij. Voor nu maar een flesje nano magnesium op het verlanglijstje zetten.

We wensen je een ontspannen en vrolijk Kerstfeest!

© 2016 - 2023 Gewoon Lekker Puur | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel